Waarschijnlijk denk je bij een Jacuzzi of een hottub aan heerlijke ontspanning na een lange dag. Lekker even genieten en de stress van je af laten weken, daar heeft ieder mens behoefte aan.

Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen de twee? In dit artikel leggen we je het helder uit!

1. Een hottub is ‘’puur natuur’’

Een mooie ronde tobbe met als warmtebron een hout gestookte kachel! Niet meer en niet minder. 365 dagen per jaar genieten zelfs in de meest winterse omstandigheden!

Een hottub is aan de buitenkant vaak van hout, in tegenstelling tot een jacuzzi. Dit geeft hem een mooie natuurlijke look die in iedere tuin past. Een hout gestookte hottub staat altijd buiten of kunt u deze ook onder een veranda plaatsen. Een jacuzzi kun je eventueel ook binnenshuis plaatsen maar zal meestal een plaats in de tuin hebben.

Een Jacuzzi heeft een krachtige motor, die hoor je dus continu draaien. Spuitende jets en watervallen zijn erg lekker voor de massage maar maken veel herrie.

Zelfs zoveel dat je elkaar soms moeilijk kan verstaan.

Een hottub werkt op natuurlijke basis, in de kachel zit een reservoir met water welke door het vuur wordt verwarmd, warm water stijgt en zo ontstaat er een natuurlijke circulatie welke de hottub verwarmd. Geen pompen, geen elektronica.

Wil je écht genieten van de stilte, dan zal je voorkeur waarschijnlijk uitgaan naar het ontspannende geluid van een knapperend vuurtje van een hout gestookte hottub.

2. De jacuzzi heeft veel meer “extraatjes”

Ben jij helemaal weg van gadgets? Dan is een jacuzzi misschien toch meer voor jou. Een jacuzzi bevat namelijk vaak vele extra’s, zoals massage jets, licht effecten en soms zelfs ingebouwde speakers. Allemaal elektronica in combinatie met vocht waarvan u rekening moet houden dat de kans groot is dat dit storingen op gaat leveren.

Een hottub heeft deze snufjes niet en er kan dus eigenlijk niets kapot. Hecht jij dus geen waarde aan deze extra’s en ga jij meer voor het genot van ‘’puur natuur’’? Dan is de hottub jouw keuze.

3. Een hottub is goedkoper in aanschaf dan een Jacuzzi

Het ontbreken van deze snufjes betekent ook dat de hottub simpelweg veel goedkoper in aanschaf is dan de meeste Jacuzzi’s. Wij hebben ze al van rond de € 2000. Een Jacuzzi is vaak minimaal 2 á 3 maal zo duur.

En dat is zeker niet omdat de kwaliteit van een hottub onder doet voor die van een Jacuzzi. Omdat er veel minder onderdelen zijn die stuk kunnen gaan is de hottub juist duurzamer!

4. Een hottub is goedkoper in gebruik dan een Jacuzzi

Wanneer u een hottub aangeschaft heeft zult u natuurlijk wat kosten hebben. De kachel moet branden! Gaat u zelf hout sprokkelen of koopt u hout? Die keuze is aan u!

Wateronderhoud; Stel: u sluit een externe filterpomp aan dan kunt u het water langer goed houden maar komen er wat stroomkosten (€ 200,-) en de kosten voor chloor bij (€ 50,-). U kunt er voor kiezen om het water regelmatig te verversen. Stel dat u dit elke week doet, dan kost dit op jaarbasis € 75,- aan water. Maar net wat u prettig vindt.

Een jacuzzi staat 24/7 op 38 graden, het hele jaar. Een geweldige luxe! Altijd in bad stappen wanneer u wilt! Maar dit brengt wel kosten met zich mee. Ongeveer € 100,- per maand! (€1200,- per jaar) en wat chloorkosten.

Het bad is dus altijd warm, ook als u slaapt of aan het werk bent. En dat terwijl u misschien 3 avonden per week 2 uur in bad zit.

En dat terwijl er hottubkachels zijn die in 1,5 uur het bad van 8 graden (kraanwater) naar 38 graden verwarmen! Wij hebben zelfs al een kachel welke het bad in 1 uur warm heeft!

Conclusie

Houd je van de massagestralen in je rug en hecht jij waarde aan de extra snufjes zoals verlichting en muziek? Dan is de Jacuzzi echt iets voor jou. Vind je het belangrijk dat je het hele jaar door kunt genieten van jouw warme bad zonder het geluid van een brommende motor, de hoge kosten die bij een Jacuzzi komen kijken en val je voor de mooie looks die in iedere tuin passen? Dan gaat jouw voorkeur uit naar de duurzame hottub.